Vægttab


Hvis du gerne vil tabe dig, er der flere forskellige steder, du kan sætte ind:
- Kosten eller kostsammensætningen skal ændres, så du kommer i kalorieunderskud fremfor kalorieoverskud
- Skift kalorieholdige drikkevarer ud med vand eller kaloriefrie-/fattige drikkevarer
- Der skal mere bevægelse og motion ind i hverdagen
- Kig på dit måltidsmønster. Hvis du har for vane at springe måltider over, så kan det medføre uhensigtsmæssige vaner senere på dagen.

Vægttab kan opnås med en kombination af ovenstående indsatspunkter eller bare et af dem. Det vil være forskelligt fra person til person, hvad man foretrækker og hvad der virker bedst i hverdagen.

Hvor mange kalorier skal man have om dagen for at tabe sig?


Kroppen har brug for kalorier, da den mad, vi spiser, omdannes til brændstof, som kroppen bruger til at fungere, bevæge sig og leve. De fleste, som har været på slankekur, har oftest prøvet at tælle kalorier, men hvor mange kalorier har kroppen egentlig brug for og hvor mange kan man undvære, hvis man vil tabe sig, men samtidig vil sikre, at kroppen ikke mangler det nødvendige brændstof?
Ved et vægttab kan kalorieindtaget reduceres med ca. 500 kcal dagligt. Det vil give et vægttab på cirka 0,5 kg. om ugen.
Man har ofte hørt om, at man i gennemsnit skal spise 2000 kcal om dagen, hvis man vil opretholde sin nuværende vægt, men billedet er mere nuanceret end som så, da man skal spise det antal kalorier, som matcher ens vægt og aktivitetsniveau. Start med at udregne dit BMI (Body Mass Index).

Udregning af dit BMI:


Dividér din vægt i kilo med din højde i m. gange din højde i m.
Eksempel: Hvis du er 1.80 m. høj og vejer 90 kg, så udregner du dit BMI således: 90/(1,80x1,80) = 27,77

BMI inddeles i følgende intervaller:
- Under 18,5: Undervægtig
- 18,5-25: Normalvægtig
- 25-30: Overvægtig
- Over 30: Svært overvægtig

Daglige kaloriebehov for normalvægtige


Hvis du gerne vil bevare din vægt og har et normalt aktivitetsniveau i løbet af dagen, så er dit daglige kaloriebehov cirka 30 kcal pr. kg. kropsvægt. Her er dog ikke taget forbehold for netop din højde og vægt.

Daglige kaloriebehov for overvægtige


Hvis dit BMI er over 30 og du dermed er svært overvægtig ifølge BMI-udregningen, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du indtager 25 kcal pr. kg. kropsvægt hver dag.

Kalorier og vægttab


Hvis du gerne vil tabe dig, så er en kaloriereduceret kost ofte afgørende og ofte siger man som tommelfingerregel, at hvis man vil tabe sig 1 kg om ugen, så skal man have et daglige kalorieunderskud på 1000 kalorier. Dette er dog kun en tommelfingerregel og man skal tage hensyn til ens højde, nuværende vægt og det daglige aktivitetsniveau.

Her på siden finder du forskellige produkter, som kan hjælpe med din vægtkontrol, så du nemmere kan kontrollere vægten - om du så vil tabe dig eller bibeholde din nuværende vægt, så har vi produkterne til dig.

Varen er tilføjet til kurven