Støttestrømper og kompressionsstrømper virker ved at lægge et tryk på benene, som hjælper med at skubbe blodet tilbage mod hjertet, hvilket reducerer hævelse og forbedrer blodcirkulationen. Det gør dem særligt gavnlige for personer, der oplever nedsat blodgennemstrømning.
Valget af støttestrømper afhænger af flere faktorer, herunder graden af kompression, længden på strømperne og det materiale, de er lavet af. Kompressionsgraden måles i mmHg (millimeter kviksølv) og inddeles i forskellige niveauer:
- Klasse 1: Mild kompression (15-21 mmHg). Disse støttestrømper er velegnede til lettere hævelser, træthed i benene og forebyggelse under rejser. Trykket er ensartet over hele strømpens længde.
- Klasse 2: Moderat kompression (23-32 mmHg). Disse strømper anvendes ofte af personer med mild til moderat venøs insufficiens og kaldes også kompressionsstrømper og de lægger et gradvist tryk på fødder og ben, hvor trykket er størst ved anklen og aftager opad.
- Klasse 3: Høj kompression (33-46 mmHg). Disse strømper bruges ved mere alvorlige venøse lidelser og kræver ofte lægelig vejledning.
- Klasse 4: Ekstrem kompression: Disse strømper anvendes primært i medicinske situationer og på hospitaler.