Seksuelle komplikationer hos kvinder

Diabetes kan give et dårligere eller mere besværligt sexliv hos kvinder. Oftest er det komplikationer som lystproblemer, infektioner, smerter eller tørhed i skeden.

Derfor kan diabetes give kvinder et dårligere sexliv

De seksuelle komplikationer kan både være psykiske og fysiske.

En dårligt reguleret diabetes kan føre til åreforkalkning, så blodet har sværere ved at komme ud i kønsorganerne, og neuropati, der svækker følesansen.

Derudover kræver lyst til seksuelt samvær oftest et vist overskud. Når man har en kronisk sygdom som diabetes, kan der hyppigere være manglende overskud, især hvis blodsukkeret er for højt.

Diabetikere har derudover en højere risiko for at få infektioner, og mange kvinder med diabetes oplever hyppige svampeinfektioner i skeden.

Hvordan behandles seksuelle problemer?

Skyldes problemerne i sexlivet psykiske forhold, kan det være en god idé at få faglig hjælp fra en psykolog eller sexolog. Mere praktisk kan sexlegetøj og anden kærligt samvær oftest højne lysten til sex.

Tørhed i skeden kan behandles med kvindelige kønshormoner - især hvis du er i overgangsalderen. Det sker enten som stikpille eller hormontabletter. Glidecreme kan anvendes ved selve samlejet.

Forebyg seksuelle problemer

Vil du gerne undgå seksuelle komplikationer som diabetiker, handler det kort sagt om at styre din diabetes bedst muligt - det gavner også mere end dit sexliv.
  • Sørg for en god regulering af dit blodsukker. 
  • Husk daglig motion.
  • Spis fornuftigt - og tab dig, hvis du er overvægtig.
  • Undgå eller minimér rygning og alkohol.
  • Husk kærlig kontakt og omsorg i jeres parforhold.
Læs vores generelle råd om seksuelle komplikationer som følge af diabetes her