Når du spiser stivelsesrig mad (hurtige kulhydrater) - altså kartofler, brød, pasta, ris mv. - får dette dit blodsukker til at stige. Når blodsukkeret så efterfølgende falder igen melder sulten sig straks sammen med trangen til søde sager. Det vil sige, at din krop danner et form for kredsløb, hvor den konstant føler trang til mad med de hurtige kulhydrater.
Når du går i gang Low Carb livsstilen, skærer du netop de hurtige kulhydrater væk, hvor du så i stedet fokuserer på protein, langsomme kulhydrater og fedt. Det giver dig et mere stabilt blodsukker, der gør at du i langt højere grad spiser det din krop reelt har brug for. Ved at følge principperne for LCHF vil man samlet set ikke indtage færre kalorier end før. Til gengæld forbruger kroppen 30 kalorier på at omsætte 100 kalorier fra protein, hvorimod det kun er 5 kalorier for kulhydrat. Samtidig vil ens kalorieindtag over tid formentlig også falde. Det sker fordi man vil føle en større mæthed og en mindre trang til at overspise.
Low carb high fat forkortes LCHF og er en diæt med lavt indhold af kulhydrater med fokus på gode fedtstoffer som primær energi. Diæten bliver brugt til vægttab da et lavt indhold af hurtigt optagelige kulhydrater er blevet påvist som en af de mest effektive former for diæt mht. vægttab. Diæten er brugt som kur mod diabetes.