Sukker i diabeteskosten
5 g sukker fås fx fra:
- 1 tsk. marmelade
- 1 tsk. honning
- 2 stk. pålægschokolade
- ½ marineret sild
- Sukker i større mængder skal modsvares af fx ekstra hurtigvirkende insulin
- Det anbefales at spise fedtfattig, stivelsesrig og fiberrig kost
- Spis højst 10 E% sukker om dagen (svarende til højst 50 g sukker
- Fordel sukkeret på dagens måltider
- Sukkeret erstatter tilsvarende mængde andet kulhydrat
- Sukker giver energi (kJ/kcal)
Sukkerfrie varer
Såkaldte sukkerfrie varer som slik, kager og chokolade har ofte et højt indhold af de sukkerlignende sødestoffer.
Pga. effekten på blodsukkeret og den øgede energi, bør diabetikere ikke spise sådanne sukkerfrie varer i større mængder. De fleste såkaldte sukkerfrie bolcher indeholder eksempelvis de nævnte sukkerlignende søde- og fyldstoffer. Der findes sukkerfrie bolcher, der ikke giver stigning i blodglukosen, f.eks. med polydextrose som fyldstof. Vær opmærksom på gener fra mave- tarmkanalen.
’Sukkerfrit’ chokolade eller diætchokolade indeholder også oftest de nævnte søde- og fyldstoffer. Desuden er fedtindholdet som i almindeligt, sukkersødet chokolade eller højere. Det samlede energiindhold kan være højere og ernæringsmæssigt er der derfor ingen fordel ved disse produkter. I stedet kan man spise et lille stykke almindelig chokolade en gang imellem.
Samme problematik gælder mange sukkerfri kager og småkager. Man kan derfor ofte lige så godt spise et lille stykke almindelig kage eller et par småkager. Det kan ikke anbefales at gøre det tit pga. indholdet af fedt og sukker. Betegnelsen ’sukkerfrit’ giver altså ofte en falsk tryghed, idet forbrugeren forventer, at produktet er velegnet, når man har diabetes.
Light produkter - er det godt eller skidt?
Fødevareindustrien har mulighed for at kombinere sukker og kunstige sødestoffer og stadig kalde produktet ’light’, når bare indholdet af sukker er reduceret med 30 %.
’Light’ er dermed ikke nogen garanti for, at et produkt kan anvendes i diabeteskosten. Sukkeret bidrager også til energiindtagelse, og det vil derfor være hensigtsmæssigt for de fleste at undlade eller begrænse sukkerindtagelsen meget, hvis man vil tabe i vægt.
Få hjælp til at måle og veje din mad med en
køkkenvægt.
Er du diabetikere - eller generelt bare vil spise sundt - bør du i høj grad minimere eller droppe sukker. Hvis du vil have en rigtig sund kost, så følg de
officielle kostråd.