Mindst ti minutter fysisk aktivitet dagligt
I den nyeste håndbog om fysisk aktivitet har Sundhedsstyrelsen gennemgået videnskabelige undersøgelser om motion, og det får styrelsen til at skærpe rådene: Hvor det tidligere hed, at man helst skulle være fysisk aktiv med let til moderat intensitet en halv time daglig, anbefales det nu, at intensiteten er moderat til høj – og at den fysiske aktivitet foregår i mindst ti minutter sammenhængende.
- Ændringen kommer, fordi det står klart, at der er en betydelig bedre effekt af motion og fysisk aktivitet, hvis den er højintensiv frem for lavintensiv. Det betyder, at man helst skal have pulsen op i en grad, så man bliver forpustet og kun kan tale i korte sætninger, og den motion/aktivitet skal man holde i mindst ti minutter. Så giver det en målbar bedre effekt, forklarer Diabetesforeningens motionskonsulent Kirsti Pedersen.
Få nemt effekt med din træning
Anbefalingerne om aktivitet med en højere intensitet betyder ikke, at kun den aktivitet, der gør én forpustet, har effekt: Man kan stadig få en god effekt af at tage trappen frem for elevatoren, cykle til og fra arbejde, gå ture og lave havearbejde og andre form af motion.
Sundhedsstyrelsen understreger blot, at vil man have den bedste helbredseffekt af fysisk aktivitet, så er det aktivitet med en moderat til høj intensitet, man skal prioritere. - Det optimale er selvfølgelig, hvis man hver dag får sved på panden og bliver forpustet, men al fysisk aktivitet er godt. En meget vigtig tilføjelse er også, at man kan opnå yderligere helbredsgevinster, hvis man er mere fysisk aktiv end anbefalet. Jo mere, man er fysisk aktiv, jo bedre, forklarer Kirsti Pedersen.
I Sundhedsstyrelsens håndbog er der også et afsnit om træning til mennesker med både type 1- og type 2 - diabetes, og der er anbefalingen, at man både laver styrketræning og konditionstræning.