Hvad er kontinuerlig glukosemåling?

Kontinuerlig glukosemåling kan bidrage til at gøre tilværelsen lettere og mere tryg for personer med diabetes. Vi har her samlet lidt information omkring, hvad en CGM er samt fordelene ved en kontinuerlig glukosemåling.
find dine diabetesartikler her

Hvad er kontinuerlig glukosemåling?

Kontinuerlig glukosemonitering er en relativt ny teknologisk tilbage til glukosemåling ved diabetes.
Hvis du har diabetes, er det fordi at kroppens egen produktion af insulin er faldet eller stoppet. Insulinen er nødvendigt for at din krop kan optage glukose fra blodet. Hvis der ikke er insulin nok, stiger blodets indhold af glukose gradvist. Man tilføjer derfor insulin til kroppen, og mængden af insulin skal tilpasses det aktuelle glukose-niveau, det vil sige glukoseindholdet i blodet. Du skal derfor måle glukoseindholdet i blodet regelmæssigt. Det kan du gøre med et stik i fingeren og med et blodsukkerapparat. På den måde får man kendskab til glukoseværdierne – men kun netop de tidspunkter, hvor man bruger målerne.

Til forskel fra fingerprikmetoden - som giver én værdi for ét tidspunkt - giver en kontinuerlig blodsukkermåler dine glukoseværdier i realtid hele tiden. Du kan derfor hele tiden følge med i, hvordan værdierne ændrer sig - og bliver adviseret, hvis værdien f.eks. er for høj eller for lav. På den måde kan du handle i tide med større præcision og undgå lavt eller højt blodsukker.

Desuden vil du slippe for at stikke dig i fingrene.

Kontinuerlig glukosemåling kan bidrage til at gøre tilværelsen lettere og mere tryg for personer med diabetes.

Kombinationen af CGM og insulinpumpe kan bidrage til at mennesker, der lever med diabetes, oplever en større frihed og uafhængighed, samtidig med at sikkerheden øges for både brugeren og pårørende.

Hvad står CGM for?

CGM står for Continuous Glucose Monitoring.
Kontinuerlig overvågning af glukoseniveauerne giver et næsten øjeblikkeligt billede af situationen. Dette, sammen med forskellige funktioner i systemet, giver brugeren en række fordele:

  • Ved at følge med i kontinuerlige kurver i stedet for en enkelt testværdi, ved stik i fingeren, kan du dosere insulin med en større præcision.
  • Advarselsfunktioner for eksempel for hyper- og hypoglykæmi gør at man kan være et skridt foran og handle, inden problemerne opstår.
  • Alarmfunktioner, som også kan deles med andre, øger sikkerheden både for brugeren og pårørende.
  • Man slipper for ubehaget med stik i fingre – hvilket især værdsættes af børn.
CGM-systemet er et system til kontinuerlig glukosemonitorering.
En CGM-måler består af en sensor, en sender og en CGM-modtager eller app.

Sensoren placeres lige under huden og måler glukoseniveauet kontinuerligt med kort interval. Senderen gemmer de målte værdier og videresender dem til CGM-modtageren eller en app, hvorefter brugeren kan aflæse dem på et display.
Se plastre til f.eks. Libre og Dexcom - klik her
Du har også mulighed for at bruge din smartphone som CGM-modtager ved hjælp af Bluetooth-teknologi. En app på din mobiltelefon har alle systemets funktioner og du får derfor mulighed for en høj grad af individuel tilpasning af f.eks. advarsler og alarmer. Du kan også dele dine data direkte med diabetesklinikken eller pårørende, hvor sidstnævnte kan give en ekstra sikkerhed for både bruger og pårørende.

SE OGSÅ DISSE PRODUKTER: Personliggør din sensor/scanner/pod med flotte klistermærker
Tilmeld nyhedsbrev