Symptomer på fodsår

Nedsat følesans og kolde fødder med bleg, glat hud og sparsom behåring tyder på nervebetændelse og nedsat blodforsyning. Det er en advarsel om, at der er øget risiko for fodsår.

Tab af følesans over for kulde, varme, tryk og berøring gør fødderne meget sårbare. Hvis kredsløbsfunktionen er meget nedsat, kan huden blive tynd. Der kan opstå farveforandringer, musklerne arbejder dårligere og man kan få smerter i læggene.

Skader på huden kan se små og ubetydelige ud, men de kan være indgang for bakterier, som kan give rødme og hævelse. Det er et tegn på betændelse. Mange undervurderer ofte omfanget og alvoren af betændelsen, fordi tegnene ikke nødvendigvis er særlig tydelige.

Derfor kan fodsår udvikle sig til at blive meget alvorlige.

Hvad kan jeg gøre for at forebygge fodsår og andre fodsygdomme?

Ved at have en god diabeteskontrol og gribe tidligt ind, kan du reducere antallet af fodsår og amputationer betragteligt. Derfor er forebyggelsen af fodsår meget vigtig. Når du har diabetes, er det en rigtig god ide, at du kontrollerer dine fødder dagligt. Derudover er det også vigtigt, at du regelmæssigt går til kontrol hos en autoriseret fodterapeut. Sørg for et velreguleret langtidsblodsukker og undgå rygning, da det øger risikoen for dårligt blodomløb.

Hvordan undersøges jeg for fodsår?

Du bør få dine fødder undersøgt mindst én gang årligt. Når din læge undersøger dine fødder, vil der især blive lagt mærke til:

  • Tegn på nervebetændelse (nedsat følesans og foddeformitet)tegn på nedsat kredsløb (kold, bleg, glat hud, manglende behåring og nedsatte eller manglende puls i fodens blodårer)
  • Hudens udseende og evt. fejlstilling i foden

Hvordan behandles fodsår?

Lægen vil behandle infektioner eller fodsvamp med antibiotika og væskeophobning med vanddrivende midler. Ved fodsår med infektion kan der blive behov for operation, hvor betændt væv og væv med nedsat kredsløb fjernes.

En fodterapeut vil være i stand til at finde årsagen til et evt. fodsår. Fodterapeuten kan desuden aflaste din fod med trykabsorberende skoindlæg, behandle nedgroede negle, hård hud og ligtorne samt vejlede i egenomsorg.

Husk:


  • At se på dine fødder hver dag - også under fødderne.
  • Straks at kontakte lægen, hvis du har trykmærker, sår eller lignende.
  • At vaske dine fødder kortvarigt og undgå langvarige fodbade.
  • At tjekke temperaturen på vandet, så du ikke skolder dine fødder.
  • At tørre dine fødder grundigt, når du har vasket dem (også mellem tæerne).
  • At bruge sko, der ikke klemmer.
  • At skifte strømper hver dag.
  • At gå reglmæssigt til fodterapeut.
Tilmeld nyhedsbrev

Varen er tilføjet til kurven