Den store guide til overgangsalderen

Overgangsalderen kan være en udfordrende tid for kvinder, da det markerer afslutningen på deres reproduktive liv. Det kan medføre en række fysiske og følelsesmæssige symptomer, som kan påvirke deres livskvalitet og forhold til andre. Men det er også en tid med nye muligheder og frigørelse fra nogle af de forpligtelser og begrænsninger, der følger med fertiliteten.

Denne guide til overgangsalderen vil give dig en oversigt over, hvad der sker i kroppen i denne fase, hvilke symptomer du kan forvente, og hvordan du kan behandle og håndtere dem. Vi vil også tale om, hvordan livsstilsændringer kan hjælpe dig med at navigere i denne overgang og nyde det liv, der ligger foran dig.
Hvad er overgangsalderen?

Hvad er overgangsalderen?

Overgangsalderen, også kendt som menopausen, er en naturlig overgangsperiode i en kvindes liv, hvor hendes krop begynder at ophøre med at producere østrogen og progesteron, som er hormoner, der regulerer hendes menstruationscyklus og fertilitet. Det sker normalt i alderen mellem 45 og 55 år, selvom det kan ske tidligere eller senere. Overgangsalderen kan vare fra et par år til et årti eller mere.

Overgangsalder kaldes også for klimakterie, som er græsk og betyder "trin på stige" og Ordet “overgangsalder” kommer fra græsk og betyder ”trin på en stige”. Det er et udtryk for overgangen fra den frugtbare til den ikke-frugtbare fase i en kvindes liv.

Symptomer på overgangsalderen

Når østrogen og progesteron niveauerne i kroppen falder, kan det medføre en række fysiske og følelsesmæssige symptomer, herunder:

1. Hedeture og natlige svedeture
2. Blødningsforstyrrelser
3. Vaginal tørhed og kløe
4. Søvnløshed og træthed
5. Irritabilitet, angst og depression
6. Nedsat libido og seksuel funktion
7. Nedsat hukommelse og koncentrationsevne
8. Urininkontinens og hyppig vandladning
9. Øget risiko for osteoporose og hjertesygdomme
10. Hudproblemer i form af akne, fedtet hud og tør hud

Faser i overgangsalderen

Overgangsalderen er opdelt i tre faser: præmenopause, menopausen og postmenopause. 

Præmenopausen / Perimenopausen
Her er man i en overgangsperiode til selve menopausen. Præmenopausen begynder flere år inden selve overgangsalderen og er den tid, hvor kvindens krop gradvist begynder at forberede sig på overgangsalderen. Æggestokkene producerer gravist mindre og mindre østrogen og symptomerne øges gradvist gennem årene i styrke samt i antal symptomer.
Her kan man opleve blødningsforstyrrelser, vægtøgning, hedeture, forværret præmenstruelt syndrom (PMS), træthed, tørhed i skaden osv. Man har stadig menstruation, er frugtbar og i stand til at blive gravid, men chancen for at blive gravid aftager betydeligt i denne fase.

Menopausen
Menopausen er selve overgangsalderen. Her er man ikke længere fertil og man kan ikke længere blive gravid. Her har man haft den sidste menstruation. Har man ikke haft symptomer på overgangsalder indtil nu, så vil de typisk dukke op nu.

Postmenopausen
Postmenopausen er perioden efter overgangsalderen - et år efter den sidste menstruation, hvor østrogenniveauet fortsætter med at falde, og kroppen tilpasser sig de ændringer, der er sket. I denne periode kommer der mere balance i hormonerne igen og kvindens krop, hjerne og sind indstiller sig på denne nye fase i livet.

Hvad kan du selv gøre?

Der er flere behandlinger til rådighed for at lindre symptomerne på overgangsalderen, herunder:

Livsstilsændringer:
Motion - især styrketræning - kan bidrage til at styrke hormonbalancen og styrker samtidig muskel- og knoglemassen. Styrketræning har også en god effekt på de psykiske reaktioner.

Kosttilskud:
kan bidrage til at normalisere dine symptomer. Du kan finde specifikke kosttilskud til overgangsalderen her.

Cremer og god hudpleje:
Rens huden med en god fugtplejende rens og fugt derefter huden med en god fugtighedscreme. Investér i en god dagcreme og en god natcreme, så huden fugtes både om dagen og om natten.
HUSK en god fugtgivende solcreme om sommeren, da huden fra nu af er mere sart og tynd.

Tørre slimhinder:
Der findes ​forskellige hjælpemidler til ​at afhjælpe gener med tørre slimhinder ​i hverdagen ​og i forbindelse med sex. ​Glidecremer ​kan være en stor hjælp og ​man kan også bruge forskellige gel og cremer til intimområdet og vagina.

Kosttilskud til overgangsalderen
Artikel_Guide til overgangsalder_kosttilskud

Kosttilskud til overgangsalderen

Kosttilskud kan hjælpe dig med at håndtere og reducere gener relateret til overgangsalder, såsom hedeture og humørsvingninger.
Se kosttilskud her
Tør hud
Artikel - Guide til overgangsalder - hudproblemer

Tør hud

Med overgangsalderen kan mange opleve problemer med tør / fedtet hud og bumser.
Se hudplejeprodukter her.
Se hudplejeprodukter her
Tørhed / manglende sexlyst
Artikel - Guide til overgangsalder - Nedsat sexlyst

Tørhed / manglende sexlyst

Overgangsalderen kan give nedsat sexlyst og problemer med tørre slimhimder. 
Se nogle sexhjælpemidler her.
Se hjælpemidler her
Inkontinens
Artikel - Guide til overgangsalder - inkontinens

Inkontinens

Overgangsalderen kan give problemer med hyppig vandladning og urinlækager og det er helt normalt.
Se hjælpemidler her.
Se hjælpemidlerne her

Find gode produkter til dig, der er i overgangsalderen her:

Tilmeld nyhedsbrev