Ferie og diabetes

Din diabetes rejser med, når du tager på ferie og alt efter hvor du rejser hen, kan der være forskellige forholdsregler. Så længe du er opmærksom, skal ferien nok blive god og vi har her samlet et par informationer og tips, som du kan bruge i forbindelse med planlægningen af din ferie. 

Ting at huske i forbindelse med din ferie

Når du holder ferie eller skal ud og rejse, er der især et par vigtige forhold, man skal forberede sig på.

1. Rejseforsikring

Inden du rejser, er det vigtigt at undersøge om din forsikring og det gule sundhedskort dækker uheld eller sygdom undervejs på rejsen.

Rejser du indenfor EU skal man supplere med det blå EU-sygesikringskort eller tegne anden form for rejseforsikring.

Uanset hvorhen du rejser, så er det altid en god ide at tage kontakt til dit forsikringsselskab inden afrejse, så du er sikker på at være dækket ved et eventuelt uheld. Hos nogle forsikringsselskaber kan der være krav om, at man inden for de sidste to måneder før afrejse ikke har skiftet medicin eller insulin, ikke har været indlagt og generelt har en velreguleret diabetes.

2. Opbevaring af ens medicin/insulin på rejsen

Insulin må ikke udsættes for direkte sollys, frost og for høje temperaturer.

Medicin, som er taget i brug:
Til de varme rejsemål, hvor der er risiko for temperaturer over 30 grader, bør du medbringe medicinen i en køletaske.  Du kan finde velegnede køletasker her. 
 
Til de kolde rejsemål må man sikre sig, at medicinen ikke udsættes for frost. Her kan du eventuelt opbevare medicinen tæt på kroppen eller pakke produkterne ind i noget isolerende materiale - f.eks. et stykke stof.
 
Medicin, som ikke er taget i brug:
Du bør opbevare din medicin mellem 2 grader - 8 grader, ellers vil holdbarheden være den samme som for ibrugtagne produkter.

Medicin til injektion medbringes altid i håndbagagen, fordi forfyldt pen eller ampuller ikke tåler hverken kulden eller trykket i flyenes lastrum og risikere at krakelere.
 
Ved langvarige ophold bør du opbevare din insulin i køleskab. Bruger du de små køleskabe på hotellet bør du være opmærksom, da de kan have en dårlig regulering af temperaturen. Et dårligt reguleret køleskab kan føre til, at insulinet fryser - og skal smides ud.  

Skal du en tur til stranden bør du opbevare insulinet i en køletaske eller en termoflaske.

Hvis du mistænker, at insulinet har mistet effekt, så mål blodsukkeret hyppigere. Juster mængden af insulin, til du opnår den ønskede effekt. Hvis din medicin har taget skade af for høj eller lav temperatur, risikerer insulinet at blive uvirksomt.

Blodsukkerapparater er også følsomme over for kulde og varme. Dit blodsukkerapparat fungerer bedst mellem 15-35 grader. Er det meget koldt kan blodsukkerapparatet give lave værdier og modsat kan varme omgivelserne give høje værdier.

3. Rejsecertifikat / Rejsebevis

Det anbefales, at du medbringer et rejsecertifikat på engelsk, som dokumentation for at du har diabetes. Du kan blive bedt om at forevise rejsecertifikatet i f.eks. lufthavne.

Medbring en attest/rejsebevis fra læge eller anden behandler, som viser, at du har behov for at medbringe receptpligtig medicin og nåle.

4. Hvordan sikrer du, at du har medicin/insulin nok til hele rejsen?

Det er altid en god ide at tage ekstra insulin, strips og blodsukkerapparater med på ferien. Det er også en rigtig god ide at fordele din medicin og dit udstyr i to tasker, så du stadigvæk har adgang til din insulin selvom en taske bliver væk f.eks. under transporten.  

5. Forberede sig på ændrede spise- og drikkevaner og omgivelser

Maden kan, afhængig af rejsemålet, være meget anderledes, end man du er vant til. Ligeledes kan dit insulinbehov øges eller mindskes, afhængig af om du opholder dig under høje eller lave temperaturer.

Derfor er det en god ide at måle blodsukkeret lidt oftere de første dage, så man får en fornemmelse af, hvordan man reagerer.
Husk også at drikke nok vand, og medbring altid druesukker, hvis man har type 1-diabetes.

6. Vigtige telefonnumre

Det er altid en god ide at medbringe en seddel med relevante telefonnumre til evt. pumpefirma, diabetesbehandler, forsikring mm., så du ikke skal lede efter kontaktoplysningerne ved behov for hjælp.
Tilmeld nyhedsbrev