Egenomsorg

Diabetesbehandling

Diabetesbehandlingen bygger i vid udstrækning på begrebet egenomsorg. Dvs. at du i en vis udstrækning selv tager vare på din behandling. Egenomsorg kræver dog erfaring og uddannelse på f.eks. diabetesskoler.

Der er mange ting, du skal lære, når du har fået stillet diagnosen type 1-diabetes:

Du skal måle dit blodsukker mange gange om dagen.Du skal give dig selv insulinindsprøjtninger flere gange om dagen.Du skal lære tegnene på for lavt og for højt blodsukker at kende.Du skal altid have noget sukkerholdigt i nærheden, hvis dit blodsukker bliver for lavt.Du skal gå til lægen regelmæssigt for at få kontrolleret dit langtidsblodsukker, fedtstoffer i blodet, din nyrefunktion, øjne og fødder.

Kost

Herud over er det vigtigt at spise en sund og varieret kost med mange kostfibre, sunde fedtstoffer og langsomt omsættelige kulhydrater. Du bør tilstræbe at spise 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Der må nemlig ikke gå for lang tid i mellem måltiderne, da dit blodsukker kan blive for lavt, og du risikerer insulinchok.

Motion

Det er også vigtigt at være fysisk aktiv. Fysisk aktivitet kan mindske det daglige insulinbehov, og på lang sigt kan fysisk aktivitet være med til at nedsætte risikoen for komplikationer som hjertekarsygdom. Insulinmængden skal altid tilpasses, hvor meget du spiser og den mængde fysisk aktivitet, du dyrker.

Normalt, højt og lavt blodsukker

Hos personer uden diabetes ligger blodsukkeret hele døgnet på ca. 4-8 mmol/l. Blodsukkeret er højest, efter man har spist og lavest, når man er sulten. For personer med diabetes vil blodsukkeret ofte blive for højt eller lavt i forhold til disse værdier.

Højt blodsukker er ikke farligt nu her, men på sigt vil mange høje blodsukre øge risikoen for senere i livet at udvikle komplikationer. Har du højt blodsukker, skal du tage mere insulin eller lave fysisk aktivitet for at få det ned på normalniveau igen.

Når dit blodsukker er lavt, mister du koncentrationen. Bliver det meget lavt, kan du få insulinchok og blive bevidstløs eller få kramper. Ved insulinchok skal du så hurtigt som muligt have tilført noget sukker eller på skadestuen/hospitalet.